torstai 17. marraskuuta 2016

KE3-kokeessa opittua

Tuskaa... Illalla liitin tiedostoja Abittikokeeseen kolmeen kertaan ennen kuin onnistuin. En tiedä missä meni vikaan, mutta liitteet olivat tyhjiä. Puolelta öin pääsin lopulta nukkumaan. Kotona on hidas netti ja kokeen lataaminen liitetiedostoineen Abittiin vei n. puoli tuntia/kerta. Maaseudun iloja! Täytyy siis siirtyä kokonaistyöaikaan ja tehdä kaikki työt työpaikalla...

Itse kokeessa onneksi liitteet olivat, mutta ongelmitta ei silti selvitty... Eilen vielä oppilas pääsi omalla koneella abittiin, tänään ei. Sitten koulun varakoneet eivät löytäneet Nettiniiloa. Piti olla joku lisäpalikka, joka sitten löytää verkon.

Itse tehtävissä tai ohjelmissa myös löytyi ongelmia. Kemiallisen reaktion nopeutta selvitettäessä GeoGebralla oppilaat ihmettelivät miksi kulmakerroin on 0. Tangentin yhtälö siis näkyi muodossa y=2,32.  No eipä auta kuin määrittää kulmakerroin kuvaajasta piirtämällä vaikka se kolmio sinne. Vähän aikaa meni kunnes joku huomasi että tangentin yhtälö kyllä näkyy ratkaistussa muodossa. No siitä sitten ratkaisette kulmakertoimen. Ongelma selvisi lopulta kunhan vain muuttaa asetukset 5.numeron tarkkuudeksi.
Toinen ongelma oli LibreOfficen Writerilla tehty liitetiedosto. Olin kirjoittanut valmiksi LibreOfficella reaktiosarjan reaktioyhtälöt kaavaeditorilla. Oppilas pääsi siten suoraan käsiksi tehtävään ja tasapainottamaan niitä. Ei mene siten aikaa kopiointiin tehtävästä LibreOfficeen. Vein tiedoston kokeeseen muodossa odt. Ei avautunut LibreOfficeen vaan johonkin oculaariin(?). Tiedosto kannattaa viedä kokeeseen päätteellä doc tai sitten ohjeistaa oppilaat ensin avaamaan LibreOfficen Writer ja avaamaan sieltäkäsin se liite. 

1 kommentti:

  1. Harmi, että tekniikka tökki. Näiltä ikäviltä yllätyksiltä välttyisi, jos olisi koulutusta ja ohjeita tarjolla. Minulla olisi tässä aiheessa annettavaa. Pitääkö perustaa oma koulutusprojekti?

    VastaaPoista