sunnuntai 13. marraskuuta 2016

GeoGebra kemiassa

Kuvaajia piirretään kemiassa lähinnä KE5- ja KE3-kursseilla. KE5-kurssilla käytimme LoggerProta ja KE3-kurssilla käytämme GeoGebraa.

Kokeilin piirrättää KE3-kurssilla Digabin mallikokeen C1-tehtävän kuvaajaa niin että oppilaat olisivat avanneet suoraan csv-tiedoston Digabin sivuilta. Ei onnistunut. Ongelmia oli vaikka millä mitalla. En tiedä oliko selainongelma vai pelkästään tietokoneen asetusten ongelmia, mutta huomenna teemme saman tehtävän abitissa. Aukeaa varmasti siten samalla tavalla jokaiselle.

Firefox-selain taitaa toimia parhaiten csv-tiedostojen avaamisessa. Ainakin omassa koneessani se kysyi mihin ohjelmaan avataan.Ei se kylläkään suostunut avaamaan tehtävää suoraan GeoGebraan. Avasin LibreOfficeen ja muutin pilkut pisteiksi.Tämä toimintoa ei tarvitse tehdä Windows-koneissa.  Sitten tiedot pitää kopioida yksi sarake kerrallaan GeoGebraan.

C1-tehtävä on hyvä, koska kuvaajan piirtämisen lisäksi voimme harjoitella taulukkolaskentaa. Tehtävässä pitää vetyperoksidin hajoamisen kuvaajan lisäksi piirtää myös hapen muodostumisen kuvaaja. Hapen konsentraatiot on helppo laskea GeoGebran laskentataulukossa.Alussa happea ei ole, mutta sitten konsentraatio laskentaan kaavalla  =0.5(B$2$- B3) ja kopioidaan se (vedetään maalattuna solu alas) muihin kohtiin. B2-solun arvosta vähennetään aina ko.solun arvo. Dollarimerkit sitovat kaavaan aina B2-solun, toinen solu muuttuu automaattisesti. Näppärää!
Hapen muodostumiskuvaajan piirtämisessä piti ensin valita konsentraatiosolut ja sitten aika, jotta tulivat arvot oikein päin akseleille.

Pisteet yhdistin Splini-käskyllä.

Vetyperoksidin hajoamiskäyrä:


Kulmakerroin on hajoamisnopeus hetkellä 700 s eli v= 0,0010577 mol/ls ≈ 1,06·10-3 mol/ls.


Hapen muodostumiskäyrä (sininen käyrä): 


Kulmakerroin on hapen muodostumisnopeus hetkellä 1100 s eli v= 0,000299880 mol/ls ≈ 
3,00·10-4 mol/ls
2 kommenttia:

  1. Miksi muutit LibreOfficessa pilkut pisteiksi? Kokeilitko kopioida LibreOfficesta ja liittää GeoGebraan ilman muunnosta?

    VastaaPoista
  2. Kokeilin ja arvot menivät kahteen eri sarakkeeseen. Onko Macin ongelma, en tiedä?

    VastaaPoista