sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Välillä matematiikkaakin....

Kuluva vuosi on mennyt uuden koulun systeemeihin tutustuessa ja tietysti Abitti-kokeiden kanssa riehuessa. Olen opettanut paljon matematiikkaa, joten melkein kaikki puuhastelu onkin tapahtunut sen parissa.

Pitkässä matematiikassa (kurssi 7) yritin ottaa GeoGebraa mukaan, mutta pitkän kursseilla on niin paljon asiaa ja itse ohjelman opettelu vie niin paljon aikaa, että se kokeilu tyssähti melko nopeasti. Kouluissa pitäisikin päästä melko nopeasti yhteisymmärrykseen opettajien kesken siitä, mitä ja milloin jotakin ohjelmaa käytetään. Perusasiat ohjelmista pitää kuiten opettaa ensin.

Lyhyessä matematiikassa olen käyttänyt GeoGebraa MAB3- ja MAB4-kursseilla paljon. MAB3-kursseilla teimme peruspiirtämistä, käytimme CAS:iä ja opettelimme taulukkolaskennan alkeita eksponentiaalisen mallin kanssa. MAB4-kurssilla tutkittiin funktion kasvamista, vähenemistä ja derivaatan nollakohtia piirtämallä sekä CAS:llä laskemalla.

GeoGebra on todella toimiva ohjelma. Alussa tosin meni 2-3 h ohjelman perusasioiden opiskeluun. Tulevassa MAY1-kurssilla kannattaa ottaa GeoGebra heti haltuun. Kun perusasiat osataan, on helppo joka kurssilla tehdä jotain pientä tai vaikka vähän suurempaakin.

MAB3-kurssilla teetin yli 20 palautettavaa työtä. Oppilaat palauttivat niitä Moodleen ja aina yhdestä palautuksesta sai pisteen. Kävin niitä satunnaisesti läpi. Lopuksi pyysin palauttamaan kuvana ja tehtävien tarkistus nopeutui huomattavasti. Abitissakin vastaus annetaan kuvakaappauksena eli tärkeää miettiä miten vastaus näkyy siitä. Jokainen yritti ainakin jotain, osa teki todella tunnollisesti kaikki tehtävät. Kokeen loppupisteisiin laskettiin mukaan maksimissaan 6 pistettä näistä palautuksista.  Kokeen teimme Abitissa ja monivalinnan lisäksi oli kaksi GeoGebralla tehtävää tehtävää. Paperisesta kokeesta en ihan osannut vielä kokonaan luopua, mutta tulevilla kursseilla varmastikin.

Esimerkkejä MAB3-abittikokeen tehtävistä:

MonivalintaaTehtävä ja liiteTaulukkolaskennan avulla
Peruspiirtämistä ja mittaamista


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti