sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Kemia 3 ja orgaaninen piirtäminen

Kemian kolmoskurssilla käymme läpi orgaanisia reaktioita. Viime tunnin kertasimme funktionaalisia ryhmiä ja niiden piirtämistä MolView- ja Online demo-ohjelmilla. Molemmat ovat helppokäyttöisiä ja molemmista saadaan myös kolmiulotteinen näkymä samalla.

MolView on parempi jos haluaa täydellisen rakennekaavan piirtää, mutta Online Demolla onnistuu viivakaavan piirtäminen nopeasti ja funktionaaliset ryhmät pystyy piirtämään hempommin.Pidänkö sähköisen kokeen vai paperisen kokeen Ke3-kurssilla? Ehkäpä molemmat. A-osio voisi olla paperinen ja B-osio taas Abitissa tai Pedanetissa. A-osiossa olisivat kaikki laskut ja ehkä muutama orgaanisen reaktion piirtäminen. B-osassa olisi monivalintaa, orgaanista piirtämistä esim. Online Demolla ja kuvaajan piirtämistä LoggerProlla tai vastaavalla ohjelmalla. Ongelmaksi tulee valinta kumpaa käytän, Abittia vai Pedanettia?

Abitissa onnistuu monivalinnat, kuvaajan  piirto ja miksei laskutkin LibreOfficen Writerilla, mutta orgaaninen piirtäminen ei onnistu. Pedanetissa onnistuisi orgaaninen piirtäminen, jos avuksi ottaa NettiNiilon. Sen avulla saa rajattua netistä sivuja mitä voi käyttää. Mutta miten käyttää LoggerProta tai LibreOfficea. Pitääkö taas ottaa vanha kunnon valvonta luokan takaa-käyttöön?

Palaan asiaan...

3 kommenttia:

  1. Abitissa saa kyllä piirrettyä orgaanisten yhdisteiden rakennekaavoja, jos tekee sen TI CAS-laskinsovelluksella ja liittää sovellukseen mukaan kemia-laajennoksen. Ei ole mikään näppärin keino, mutta onnistuu kuitenkin :) Kiitos kivasta blogista, seurailen sitä aina silloin tällöin!

    VastaaPoista
  2. Saako sillä piirrettyä esim. bentseenirenkaan? Olen joskus kokeillut, mutta mieleen jäi että se oli aika lapsellinen. LibreOfficen Draw:llakin olen piirrellyt viivakaavoja, mutta sekin tuntuu vähän vaikealta oikeisiin ohjelmiin verrattuna

    VastaaPoista
  3. Bentseenirengas tosiaan löytyy Nspirestä ja viivakaavaa pystyy tekemään. Nopeasti kokeiltuna kaksoissidokset ym. eivät helposti onnistu.

    VastaaPoista